يک شنبه ، 14 دی 1404

دکتر باصولی: سبزشویی؛ تهدید پنهان گردشگری برای محیط زیست

اشتراک گذاری

دکتر مهدی باصولی، دانشیار دانشکده فرهنگ دانشگاه علم و فرهنگ، با هشدار درباره گسترش پدیده «سبزشویی» خاطرنشان کرد: برخی ادعاهای ظاهراً سبز در گردشگری، نه‌تنها کمکی به حفظ محیط زیست نمی‌کند بلکه می‌تواند افکار عمومی و مصرف‌کنندگان را در مورد آثار واقعی زیست‌محیطی این صنعت گمراه کند.

به گزارش ایسنا وی چهارشنبه ۲۶ آذر در نشست علمی تخصصی «گردشگری سبز» که در پژوهشکده گردشگری جهاددانشگاهی خراسان رضوی برگزار شد، افزود: اساسا گردشگری در سه حوزه اقتصادی، فرهنگی اجتماعی و زیست محیطی اثرگذار است. انسان نیز همواره برای ادامه حیات خود به محیط زیست نیاز دارد. این محیط ابعاد مختلفی داشته وگردشگری به عنوان یک صنعت به شدت به آن وابسته است. از طرفی در سال‌های اخیر رد پای اکولوژیک انسان در محیط زیست به واسطه توسعه گردشگری افزایش پیدا کرده و این یعنی انسان به واسطه سفر، محیط زیست را تخریب می‌کند. مصرف منابع، فرسایش خاک، از بین رفتن پوشش گیاهی، تراکم زباله و اختلال در عملکرد اکوسیستم‌ها از جمله اثرات منفی گردشگری در محیط زیست است.

او ادامه داد: اقتصاد سبز به معنای مصرف کمتر گازهای گلخانه‌ای، کارآمدکردن منابع و تاکید بر حفظ محیط زیست است. این جهت‌گیری تمامی شئون مدیریت از بازاریابی تا تولید را تحت تاثیر قرار می‌دهد. در همین راستا، گردشگری سبز ‌به عنوان یک فعالیت گردشگری سازگار با محیط زیست مطرح شده است.

باصولی با اشاره به اینکه اصطلاح سبزشویی اولین بار در دهه ۱۹۸۰ ابداع شد، خاطرنشان کرد: این اصطلاح به سیاست هتل درمورد استفاده مجدد از حوله‌ها به منظور نجات محیط زیست اشاره داشت. در ابتدا منظور از سبزشویی این بود که شرکت‌ها می‌کوشند با ظاهر سبز و حمایت از محیط زیست ردپای منفی فعالیت خودشان را پاک کنند. در برخی تحقیقات نیز سبزشویی، عملی برای گمراه کردن مصرف کننده در مورد اقدامات زیست محیطی یک شرکت تعریف شده است.

این عضو هیئت علمی جهاددانشگاهی، تاکید کرد: سبزشویی انواع مختلفی دارد. برای مثال یکی از مهم‌ترین موارد سبزشویی در گردشگری، ادعای انتشار کربن کمتر توسط شرکت‌های هواپیمایی است، باید توجه کرد در حوزه گردشگری که ‌ما با ذهنیت سرکار داریم، سبزشویی یک تلنگر بسیار جدی و حائز اهمیت است.

 معاون آموزشی جهاددانشگاهی گفت:  ردپای اکولوژیک انسان به واسطه توسعه گردشگری زیاد شده است و  انسان به واسطه سفر در حال تخریب محیط زیست است.

اخبار