رئیس دفتر منطقه‌ای آیسسکو در میزگرد چالش‌ها و چشم‌اندازهای مدیریت زیارت و گردشگری مذهبی مشهد 2017 : نمایش صحیح بافت اطراف حرم مطهر در جذب گردشگر موثر خواهد بود

اشتراک گذاری

رئیس دفتر منطقه‌ای آیسسکو با اشاره به جاذبه‌های گردشگری شهر مشهد تاکید کرد: یکی از آثاری که به آن علاقه‌مند هستیم، بافت سنتی اطراف حرم مطهر است که اگر بتوان این بافت را به گونه‌ای مطلوب به نمایش گذاشت، به طور قطع شاهد اثرات مثبت زیادی خواهیم بود.

به گزارش ستاد رسانه‏ ای اولین همایش بین‌المللی گردشگری جمهوری اسلامی ایران، دکتر عباس صدری در حاشیه برگزاری نخستین همایش بین‌المللی علمی – راهبردی توسعه گردشگری ایران (چالش‌ها و چشم‌اندازها) با حضور در میزگرد «میزگرد چالش‌ها و چشم‌اندازهای مدیریت زیارت و گردشگری مذهبی مشهد 2017» در دانشکده علوم دانشگاه فردوسی، در افزود: سنت‌های بسیار زیبایی در مشهد وجود دارد که باید آن را احیا کرد؛ همچنین باید الگوهای رفتاری امام رضا(ع) را در سبک زندگی خویش سرمشق قرار داد.

وی گفت: گاهی گردشگران زائر امکان حضور در شهر را ندارند، ولی از راه دور زیارت خود را انجام می‌دهند؛ این امر نشان دهنده فراگیر بودن محبت امام رضا(ع) است.
وی تاکید کرد: ما آثار زيادي داريم، بايد سابقه هاي فرهنگي و ميراث معنوي و ملموس را شناسايي و رمزگشايي كنيم. بايد سنت هاي محلي و مذهبي مان را احيا كنيم و معرفي كنيم. بايد تلاش كنيم در سال 2017 اتفاقي در خور حضرت امام رضا (ع) رقم بزنيم و در اين راه از منابع اسلامي و انساني و بزرگان اين شهر استفاده كنيم.

مشهد با بحران هویت روبه‌رو است

همچنین در ادامه این میزگرد دکتر بحرینی، نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: مهمترین چالشی که مشهد به عنوان شهر مذهبی و استثنائی در حوزه گردشگری با آن مواجه بوده، بحران هویت است.

وی اظهار کرد: در مدیریت این حوزه نوع دیگری از گردشگری وجود دارد که در آن زائر تاثیرگذار است؛ باید تلاش شود هدف اصلی در حوزه گردشگری این مطلب قرار گیرد.


بحرینی اضافه کرد: در یک تقسیم‌بندی کلی هدف بسیاری از کشورها از صنعت توریسم کسب درآمد است؛ در این جهت کشورها جاذبه‌های توریستی را کشف کرده و یا حتی خلق می‌کنند؛ با این حال هستند کشورهایی نیز هستند که هدف‌شان از توریسم تنها کسب درآمد نیست.

نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: غفلتی که در حوزه گردشگری مذهبی داریم، نبود توجه به عرضه و تقاضاست که با دیگر حوزه‌های گردشگری بسیار متفاوت است؛ همچنین ماندگاری زائر در مشهد کم است ولی در این زمینه نباید نگران بحث درآمد باشیم، بلکه باید به موضوع تاثیرپذیری بیشتر توجه کنیم.

وی با بیان اینکه «در اطراف حرم امام رضا(ع) شهر بازی‌های در حال ساخت یا ساخته شده را داریم» تصریح کرد: این اماکن با این تعداد، شاید برای منطقه ثامن ضروری نباشد؛ همچنین این منطقه در حال تبدیل شدن به حوزه‌ای توریستی و بی‌هویت است که باید جلوی این فاجعه نیز گرفته شود.

نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی گفت: در سال 88 مبلغ 200 میلیارد تومان برای حوزه گردشگری به مشهد اختصاص یافت که این مبلغ در سال 93 به 12.5 میلیارد تومان کاهش یافته است.

بحريني افزود: گردشگري عمدتا به حوزه­ اقتصادي مربوط است، اما هدف گردشگر مذهبي اثرپذيري است نه خدمت گرفتن.  به نظر من از اين موضوع غفلت شده است. موفقيت گردشگري در مشهد مستلزم اثرپذيري زائر است و هدف ما از ساير انواع گردشگري متفاوت است. بنابراين تلقي ما نسبتبه گردشگري مذهبي بايد اصلاح شود و مديريت گردشگري مذهبي در مشهد نبايد منفعل باشد. از اين رو هويت بخشي به مشهد و بازگرداندن هويت به مشهد راهبرد مهمي در اين زمينه است.


مهندس سید جلال فیاضی، عضو شورای اسلامی شهر مشهد، در بخش دیگری از میزگرد چالش‌ها و چشم‌اندازهای مدیریت زیارت و گردشگری مذهبی مشهد 2017 اظهار کرد: برای دست یابی به این هدف مشکلات زیادی وجود دارد؛ باید اجازه داد بخشی از منابع به زمینه‌های تجاری اختصاص یابد؛ همچنین اعضای شورای شهر تلاش می‌کنند که در بخش برنامه‌ریزی بودجه‌ها دقایق خاصی را برای سال 2017 مد نظر داشته باشند.

وی افزود: طرح پيراموني حرم بر مبناي تراز فيزيكي صفر بسته شده است. به همين جهت نمي توان آن منطقه را از لحاظ فرهنگي براي تخصيص اماكن فرهنگي و اسكان ارزان قيمت و ... مديريت كرد. تراز فيزيكي صفر در عمل منجر به ساخت هتل ها، مراكز تجاري و تفريحي مي شود. پيشنهاد من اين است كه تراز فيزيكي منطقه ثامن صفر نباشد.

فياضي گفت: ساختار اختار ستاد «مشهد، پایتخت فرهنگی جهان اسلام» در کمیسیون فرهنگی شورای شهر مشهد در حال تصويب است. شوراي شهر منتظر مديريت استان نمي ماند  و در شوراي شهر تلاش مي شود در بودجه 1394 مشهد با اتكا به امكانات مديريت شهري، برنامه ريزي مشخص و بودجه ي متناسب در بودجه جاري و بودجه عمراني مشهد پيش بيني هاي لازم براي مشهد 2017 صورت گيرد.

رسولی‌نژاد، مدیر کل دفتر امور هماهنگی رفاه زائرین استانداری خراسان رضوی، که به نمایندگی از حمیدرضا فتحی، سرپرست معاونت هماهنگی و مدیریت امور زائران استانداری خراسان رضوی، در این میزگرد حضور داشت،  گفت: استانداری در این حوزه با دشواری‌هایی مواجه است؛ بودجه آنگونه که باید به این حوزه اختصاص نیافته، به طوری که بودجه زیارت که قرار بود 200 میلیارد تومان باشد، در سال گذشته به 25 میلیارد تومان روی کاغذ و در سال 93 به 12.5 میلیارد تومان کاهش یافته است؛ با این حال با توجه به نیازهای گسترده استان این عدد می‌تواند مسکنی برای زخم‌های موجود باشد. به رغم مشلات بودجه اي، اسكان ارزان قيمت و زائران پياده دغدغه هاي پيش روي ما است.

وی افزود: يك مشكل مديريتي، مشكل جزيره اي بودن و عدم انسجام برنامه ها است كه استانداري تلاش مي كند اين هماهنگي را ايجاد كند. تلاش خواهد شد علاوه بر توجه به نقاط قوت مشهد، از تجربه اصفهان نيز استفاده شود. در همين راستا دبيرخانه ستاد استقبال از 2017 بايد معرفي شود و معانت مرتبط در استانداري مشخص شود. در بعد استاني و ملي مراودات و مكاتبات لازم انجام گيرد. پيش نويس آِيين نامه شوراي هماهنگي تدوين شده و به زودي تدوين نهايي و ابلاغ مي شود.در اين مورد نظرات همه سازمان هاي مرتبط اخذ مي شود و از نظرات همه استفاده خواهد شد. همچنين ما از كمك هاي بخش دانشگاهي استان استفاده خواهيم كرد.


وی ادامه داد:  مشکلات زائران شناسایی شده که بسیاری از آن‌ مربوط به بافت فرسوده شهری است؛ همچنین بحث اسکان ارزان‌ قیمت همیشه دغدغه ما بوده است.

در ادامه برگزاری این میزگرد دیناری، مدیر دبیرخانه ستاد اجرایی خدمات سفر استان خراسان رضوی، به نمایندگی از رجبعلی لباف خانیکی، مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان، تصریح کرد: توجه به آموزش‌های همگانی، توجه به کیفیت حضور گردشگران و کمرنگ شدن کمیت حضور زائران باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

حجت‌الاسلام والمسلمین هاشم مهذب رحیم‌زاده، دبیر اجرائی طرح توسعه کمی و کیفی زیارت امام رضا(ع)، نیز در این جلسه توجه به توسعه گردشگری مشهد را امری مهم دانست و گفت: در این زمینه باید به حقیقت، تفکر و اخلاق امام رضا(ع) توجه شود و تا حد امکان برای معرفی این حقیقت تلاش شود؛ لازم است که اسنادی که تاکنون در زمینه گردشگری تهیه شده‌اند نیز مورد بررسی قرار گرفته و از آن به نحو مطلوبی استفاده شود.

وی افزود: باید حقیقت، تفکر و اخلاق امام رضا(ع) تبيين و ارائه شود. بايد اين به عنوان مزيت رقابتي و متمايزكننده ي مشهد مورد توجه قرار بگيرد و همين موضوع محور توسعه فرهنگي و اقتصادي شهر ، و محور سرمايه گذاري و خدمات، و ترسيم چهره شهر بايد واقع شود.


انتهای خبر

اخبار